Facebook

Salam Maal Hijrah 2017 - 1439H

Nisha | 01:08:00 | 3Comments |


Nisha ingin mengucapkan Salam Maal Hijrah 1439H. Semoga kita semua dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, diberi kesihatan yang baik, ditetapkan iman, dipermudahkan segala urusan, diberkati kehidupan serta dikurniakan kebahagiaan dunia dan akhirat. Amin ❤

MYLARA Skincare Giveaway by KasihkuAmani

Nisha | 04:06:00 | 10Comments |

Klik gambar ya jika mahu join ^____^ atau pergi ke >SINI<
~My Details~
Instagram : @Nisrinanisha
Facebook : Nisha Nisrina
Twitter : @Nisrinanisha
Email : nornisrinanisha@gmail.com

BACA JUGA :  APABILA DISNEY IMPRESSION PERGI KE DISNEYLAND....

Giveaway Paling Gedik

Nisha | 04:02:00 | 4Comments |

Klik banner ya jika mahu join ^____^ atau pergi ke >SINI<
~My Details~
Instagram : @Nisrinanisha
Facebook : Nisha Nisrina
Twitter : @Nisrinanisha
Email : nornisrinanisha@gmail.com

BACA JUGA :  APABILA DISNEY IMPRESSION PERGI KE DISNEYLAND....

First Beauty Box Giveaway By Us With Love ❤

Nisha | 04:17:00 | 14Comments |

Klik banner ya jika mahu join ^____^ atau pergi ke >SINI<
~My Details~
Instagram : @Nisrinanisha
Facebook : Nisha Nisrina
Twitter : @Nisrinanisha
Email : nornisrinanisha@gmail.com

BACA JUGA :  APABILA DISNEY IMPRESSION PERGI KE DISNEYLAND....

Segmen Bloglist Oktober

Nisha | 04:19:00 | 0Comments |

Klik banner ya jika mahu join ^____^ atau pergi ke >SINI<
~My Details~
Instagram : @Nisrinanisha
Facebook : Nisha Nisrina
Twitter : @Nisrinanisha
Email : nornisrinanisha@gmail.com

BACA JUGA :  APABILA DISNEY IMPRESSION PERGI KE DISNEYLAND....

#JMBELOG - JOM TAMBAH FOLLOWER (SEPTEMBER 19 HINGGA OKTOBER 31 2017)

Nisha | 04:15:00 | 1Comments |
Klik banner ya jika mahu join ^____^ atau pergi ke >SINI<

~My Details~
Instagram : @Nisrinanisha
Facebook : Nisha Nisrina
Twitter : @Nisrinanisha
Email : nornisrinanisha@gmail.com

BACA JUGA :  APABILA DISNEY IMPRESSION PERGI KE DISNEYLAND....

APABILA DISNEY IMPRESSION PERGI KE DISNEYLAND....

Nisha | 01:16:00 | 2Comments |
     Kejap!! Sebelum kita start, korang tahu tak apa tu impression dalam tajuk entri Nisha kalini? Okey. Impression ni macam dia tiru suara serta gaya sesuatu. Haaaa sudah faham? Hehe

     Alright, assalammualaikum semua! Okey. Harini Nisha nak share satu YouTube channel ni. Youtuber ni memang sumpah gempak gila! Dia boleh tiru nak dekat 100 suara watak-watak dalam citer Disney! Gila kan?? Nisha pun tak boleh buat macam tu CX Well, dia memang gifted kan, nak buat macam mana.. hehe.

     Semua orang dalam dunia ni ada kelebihan tersendiri. Macam abang kita sorang ni, Brian Hull. Dia boleh tiru suara watak Disney dan beberapa watak yang lain. Ha, mesti korang tertanya-tanya kan apa lagi yang dia boleh buat dengan suara-suara tu semua?

Antara yang dia dah lakukan, (Nisha rujuk YT channel dia) ialah dia buat cover lagu dengan suara watak-watak tersebut. Selain daritu, dia juga ada buat 'marathon' suara watak-watak tersebut. Best kan?

Jom kita serbu ramai-ramai ke YouTube channel dia!


Okey, kembali semula ke poin utama kita harini.. Nisha ada terjumpa satu video iaitu :


Doing Impressions to Characters at Disneyland

Hamek kau. tak pernah terfikir bila kita boleh ajuk suara orang tu and jumpa orang tu dgn suara serta gaya ala2 macam orang tu. *alamak berbelit pulak ayat!* Ha, nak tahu apa yang terjadi... Korang tengoklah sendiri ya! =P

(antara momen feveret yang Nisha suka)

     Tapi sumpah best kot dorang punya reaksi. Ada yang ternganga, terlompat-lompat macam beruk, tepuk-tepuk tangan dan lain-lain lagi! Yela. Imagine korang kena jadi maskot Donald Duck. Tetiba ada orang datang buat suara Donald Duck (diri korang time tu) tak ke happy? Kalau Nisha laaa.. memang Nisha lompat-lompat macam kanak-kanak ribena tu! Hihi Anyway, ada part paling touching bila watak tu peluk dia sebab terharu.

     Brian Hull ni pun pernah jugak buat suara time dia pergi drive thru. Pekerja tu memang terkejut gila kot lol XD kejap-kejap suara Mickey mouse. Kejap-kejap Donald Duck pastu Goofy. Korang cek lah videonya :


"Yay! There were laughing that makes my heart happy!!" -Brian

     To be honestlah, dia ni memang sweet. Dia maanfaatkan kelebihan dia dengan menggunakannya bagi membuat hari seseorang itu ceria. Jarang kan kita tengok orang yang nak tengok orang lain gembira. Sekarang ni Nisha tengok semua banyak buat hal masing-masing ja. Hmmm *geleng kepala*

Okey, antara video-video lain Impression yang korang boleh tengok melalui Playlist Brian ialah :










     So.... kalau korang diberi peluang untuk berjumpa dengan dia atau orang lain yang boleh buat suara watak tertentu, korang nak dorang buat suara watak siapa? Siapa watak feveret korang?

Atau... apa yang korang akan buat bila korang ada kelebihan macam abang Brian kita ni? Tolong orang? Buat orang gembira? Kerja? Cari pendapatan?

Haaa cer komen sikit! (:

Segmen Pencarian Bloglist by ombak Bergigi

Nisha | 05:23:00 | 2Comments |

Klik banner ya jika mahu join ^____^ atau pergi ke >SINI<
~My Details~
Instagram : @Nisrinanisha
Facebook : Nisha Nisrina
Twitter : @Nisrinanisha
Email : nornisrinanisha@gmail.com

SUPPORT ME!! POKUCU Contest

Nisha | 04:38:00 | 13Comments |

Klik banner ya jika mahu join ^____^ atau pergi ke >SINI<

  • Pendapat atau ulasan Nisha terhadap blog Pokucu :

          First of all, tahniah Nisha ucapkan kepada Pokucu dan Sishawa dalam menganjurkan kontes ini. Baiklah, Nisha baru sahaja lepas berjalan-jalan di blog POKUCU. Korang yang belum BW ke situ, pergilah ke sana ya! hehehe Nisha suka tema warna blog Pokucu, iaitu purple! My feveret tuu ehehe XD Pink dan purple. Dua-dua Nisha suka.  Design blog semua simple dan sangat kemas. Cantik ja mata memandang *ecehh hahaha* Nak tunggu loading pun tak lama. Others gadjets semuanya terletak dekat bawah bagi memudahkan lagi para bloggers untuk lihat dan belek seterusnya follow. Entry pun semua menarik. Tak banyak gunakan short form which is nice. Setengah blogger suka pendekkan perkataan sampai susah readers nak baca.

*GIF ni takda kena mengena pon lol*

          Blog Pokucu pun sentiasa sahaja berupdate atau kata lain tak berhabuk! Blog selalu dibersihkan dengan entri-entri baru. Ni Nisha tengok melalui tarikh update yaa. Nisha tak follow blog Pokucu sebelum ni jadi tidak tahu sama ada Pokucu update bila huhu T_T  Urmm apa lagi ya? Oh! Lupa. Lagi satu, *nasib tak tertinggal huhu*  Nisha suka bila blog Pokucu kongsikan resepi dan gambar makanan sebab Nisha sememangnya suka makan! *kantoi pulakk lol* Well, siapa yang tak suka makan, kan? ehehe Lepasni, bila Nisha tengok Blog Pokucu je mesti akan terasa lapar XP udah2 ler tu Nisha.. badan kau tu pun dah makin naik.. erk!


      Alright. Itu ja kottt. hehe Lastly, all the best untuk Contest ni ya! Harap2 makin ramailah sertai Contest ni ^___^

Follow Blog Pok Ucu :

(klik banner Blog Pokucu)

  • Hadiah :
3X Blog domain + Full blog makeover + yuran setahun

  • Others :

[!!!] Seandainya contest ini mendapat sambutan hangat dan berjaya meraih sehingga 100 penyertaan... maka POKUCU akan menambah sebanyak 20 hadiah misteri sebagai hadiah saguhati untuk di menangi oleh para peserta.
  • Tarikh tamat :
15/10/2017

~My Details~
Instagram : @Nisrinanisha
Facebook : Nisha Nisrina
Twitter : @Nisrinanisha
Email : nornisrinanisha@gmail.com

Segmen Suai Kenal Bloggers Seluruh Malaysia

Nisha | 02:41:00 | 16Comments |

Untuk menyertai Segmen ini, sila




           Assalammualaikum semua! Okey, hari ni Nisha nak perkenalkan diri Nisha dengan korang semua melalui segmen ni. Harap-harap korang semua dapat kenali Nisha dengan lebih mendalam lagi lepas habis baca entry ni ya! ^^

           Baiklah. Soalan biasa, nama penuh?? Nama penuh, NorNisha Nisrina. Binti tu tak payah lah ya. Tak penting sangat hehe. Umur? Alhamdulillah, umur Nisha genap 17 tahun bulan lepas (5 Ogos). Yup! Nisha salah sorang mangsa SPM! *oh no!!!* Bilangan subjek? Nisha ambil 10 subjek. Aliran pula aliran perdagangan (termasuk subjek prinsip perakaunan, ict & matematik tambahan) Popular tak dekat sekolah? Well, takdalah nak popular sangat. Popular pun di kalangan kawan-kawan ja huhu. Anak ke berapa? Adik beradik? Ehem, saya anak tunggal! Yeayy sape yang anak tunggal tu cer sep sikit!! Hehe.

          Subjek kegemaran ialah bahasa melayu dan bahasa inggeris manakala subjek paling tak suka ialah matematik. Nisha suka karang sesuatu. Macam karangan. Nisha tak suka terikat dengan sesuatu.To be honest lah kan, Nisha ni jenis yang bebas. Pasal subjek math tu, taktahulah nak kata macam mana. Nisha minat matematik. Tapi bila time periksa tak boleh jawab. Maybe math kot yang tak minat Nisha balik? T3T

          Hobi? Bercakap, baca novel dan menulis. Bercakap tu bila time present sesuatu kat kelas ja haha. And yes! Saya seorang ulat buku! Semua yang Nisha nak, Nisha akan tulis. Dahtu bila baca balik, rasa macam best je haha. Lagi-lagi bila part nak kan sesuatu tu terjadi. Example like jumpa jodoh ke ha gituu haha. Cita-cita pulak? Nisha nak jadi seorang penulis sebab Nisha nak pandai kembangkan idea Nisha yang ada dalam kepala otak ni kepada ayat. Salah sorang idola Nisha dalam dunia penulisan ialah Ain Maisarah. Dia punya ayat tu perghhh. Gedik2 je bila baca haha.

          Makanan feveret sudah semestinya masakan mama Nisha! Air feveret pulak ialah carrot susu! Wushhh sedap wooo. *_* Next, stay kat mana? Orang mana? Okey. Nisha sekarang stay dekat Sepang. Area rumah Nisha near dengan Pantai Bagan Lalang (yang ada Sepang Goldcoast tu) Time kecik2 dulu selalu sangat mandi pantai. Bila dah besar, rasa menyesal sebab kulit dah tak cerah macam time baby dulu lol. Satu lagi sekarang Nisha dah jarang ke pantai eventhough sekarang ni dorang tengah adakan Pesta Pantai. Asal pulak dari Selangor. Mama Nisha asal Penang and Daddy Nisha asal Johor. 

           Fakta menarik pasal Nisha. Well, Nisha suka kan cerita seram. Kalau boleh nak je baca semua novel seram yang ada dekat pasaran tu ha. Bukan apa, dari kecil lagi Nisha start minat cerita2 mistik ni. Tapi takdalah sampai nak jumpa benda2 tu huhu. Nisha hanya suka dengar cerita. Perasaan ketika dengar cerita tu pun dah cukup buat Nisha. Nisha suka kumpul cerita seram dari semua orang sebab Nisha nak jadikan inspirasi bagi novel seram Nisha di Wattpad. Berjudul , Cinta Sixth Sense. Hah! Cepat! Siapa2 yang follow Wattpad, follow Nisha! Username : @nisrinanisha.

            Tambahan, Nisha ada dua orang rakan yang sudah terbuka hijabnya. Seorang lelaki dan seorang perempuan. Kedua-dua mereka sebaya dengan Nisha. Kalau ada apa-apa yang Nisha nak tanya, Nisha terus akan tanya dekat dorang. Ada sampai tahap tu dorang berdua marah Nisha sebab asyik tanya pasal benda2 tu semua lol. Bila dah macam tu, Nisha stop tanya then lama2 tu sambung balik tanya hehe. Bukan apa. Rasa macam "waaaa" bila dengar cerita dorang. Tapi paling Nisha tak suka bila dorang cakap "benda tu ada je dekat belakang kau" like the hell? =.=

          Mesti korang tertanya. Kalau Nisha dah minat cerita seram, Nisha ada follow Fixi tak? Minat cerita2 Fixi tak? Urmm.. jujur Nisha kata (ni pendapat sendiri) Nisha tak berapa nak gemar sangat baca novel macam Fixi. Nisha okey baca tapi tak gemar. Banyak mencarut dan agak 18+. Nisha lebih kepada novel seram yang tatabahasa nya mantop! Maaf ya. Buku Fixi pun Nisha baru ada satu iaitu, KACAU. Fakta lain, Nisha suka tengok kartun! Lagi-lagi spongebob. Uishh my feveret sangat2! Patrick is my bae kay! Hehe.

          Lastly, Nisha seorang kpopper. Group yang Nisha suka setakat ni ialah Red Velvet (Irene), Blackpink (Lisa) dan B.A.P (Himchan). Nisha start jadi kpopper sebab sedara Nisha, dalam tahun 2009. Time tu tengah gilakan Super Junior, B2ST & SHINee. Sampai time form 3 Nisha stop sebab Nisha jadi Directioner. Lepastu Nisha jadi kpopper balik time form 4 lol.

          Eh? Habistu? Artis melayu minat tak?? Aip! Jangan ingat Nisha layan mamat korea Nisha tak layan mamat melayu! Hehe. Nisha minat dua orang!


Pertama, Harris Alif. Second, As'ad Motawh. Harris Alif tu sebab dia hencem hihi dan juga dia pegang suara watak Kapten Kaizo Boboiboy. Ha! Lupa pulak. Nisha minat boboiboy sekali! Huhu lupa nak mention pasai tu. Adoiii. Nyanyok betui! Asad pulak sebab suara dia. Memang ketagih gila kot dengar lagu Senyum. Sampaikan Nisha set lagu dia dekat dalam blog HBJ ni. Ha, tak caya cer tekan play dekat sidebar tu. Hoho


          So yeah. That's all. Sekarang Nisha tengah release kan tension dengan baca cerita dekat Wattpad since Trial SPM habis harini. (Or maybe watch famous Youtubers videos like BrentRiver or LaurDIY) >3< Terima kasih ya korang kerana sudi baca sampai sini. :* Nisha sayang korang semua ketat-ketat!!

  • Tarikh Tamat :

1/12/2017

  • Hadiah :

1st. Kamera Aksi , 2nd Headset , 3rd MP3 with USB



~My Details~
Instagram : @Nisrinanisha
Facebook : Nisha Nisrina
Twitter : @Nisrinanisha
Email : nornisrinanisha@gmail.com

 Untuk menyertai Segmen ini, sila

Alfatihah ...

Nisha | 00:31:00 | 1Comments |


Allahu. My heart stops for awhile when I read the news, it's so heartbreaking 😔 Al-fatihah kepada anak-anak di Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah, Keramat. Syurga tempatmu disana ❤️

Worldless Wednesday #2 | Life

Nisha | 07:37:00 | 6Comments |

p.s. I know it's already late but who cares right haha it's still Wednesday lol lol lol

Pencarian Bloglist Baru #2

Nisha | 07:32:00 | 8Comments |
Klik banner ya ! :D

GIVEAWAY FM FROM CANADA

Nisha | 03:47:00 | 4Comments |

Klik banner ya jika mahu join ^____^ atau pergi ke >SINI<

~My Details~
Instagram : @Nisrinanisha
Facebook : Nisha Nisrina
Twitter : @Nisrinanisha
Email : nornisrinanisha@gmail.com

SEGMEN BLOGLIST SEPTEMBER

Nisha | 07:25:00 | 5Comments |

Klik banner ya jika mahu join ^____^ atau pergi ke >SINI<


  • Tarikh tamat :

15/9/2017

  • Hadiah :

10 bloglist akan dimasukkan ke dalam bloglist
Seorang pemenang bertuah akan memenangi Top Up RM10

~My Details~
Instagram : @Nisrinanisha
Facebook : Nisha Nisrina
Twitter : @Nisrinanisha
Email : nornisrinanisha@gmail.com

Segmen Paling Mudah Menang Hadiah Misteri!

Nisha | 05:41:00 | 27Comments |

Assalamualaikum semua! Fuhh Baca tajuk entry kali ni terus tertanya tanya.. Menang hadiah misteri? Segmen apa tu?? Haaa, cepat! tekan SINI!!!! meh Nisha terang kan kat korang pasal segmen yang super simple ni. Senang ja nak masuk! hehe 

Segmen ni dianjurkan oleh >Rin Hijabist


  • Hadiah :

 
(Gambar hiasan yaa! hehe)


wang tunai & hadiah misteri 

  • Tarikh tamat :

(Gambar hiasan ya!! hehehe)


1/10/2017


  • Syarat-syarat : 

(Gambar hiasan ya! Hehe)


1. Follow Blog Rin Hijabist ni.
2. Like page facebook ASHRIN FOOD dan page RIN HIJABIST.
3. Komen di Shoutbox atau ruangan komen entry ni.

!!! Sepatutnya tak perlu buat entry, korang hanya perlu tinggalkan komen di Shoutbox di blog atau di entry Segmen. Tapi, kalau korang nak dapat markah bonus.. Ha, boleh lah buat entry macam Nisha ni hehehe 

Ha,tengok tu! Kan simple je syarat2nya! apa korang tunggu lagi? Jomlah serbu SEGMEN ni! Lagi ramai lagi meriah!

-
-
-
-
-
-
-


Special tag (moga-mogahan dapat sambutan lagi lepasni! ^^):
JM + DeariesCouple + LoveIsSimple + Mummy + Kisah Si Dairy + LeaAzleeya + KasihkuAmani + HakimRamli + AimiSyahirah + MiaLiana + JomBercontest + CikLa  + Elsalicious + Mulan + MissObsesi + AmaniBercerita + MissAziemah + MrsPip + CikRenex + StarLavenderLuna + BilaLelakiBerbicara


Sincerely,
Nisha Nisrina



RAHSIA BULAN KELAHIRAN!

Nisha | 00:48:00 | 0Comments |

Assalammualaikum semua, okey hari ni Nisha nak share mengenai Rahsia Bulan Kelahiran korang! Jom start!! ^^

JANUARI


* Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik.
* Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik.
* Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan.
* Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur.
* Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam.
* Pandai mengambil hati orang lain.
* Pendiam kecuali telah dirangsang.
* Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi.
* Mudah mendisiplinkan diri sendiri.
* Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema.
* Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya.
* Cukup sayang pada kanak-kanak.
* Suka duduk di rumah.
* Setia pada segala-galanya.
* Perlu belajar kemahiran bersosial.
* Sifat cemburu yang sangat tinggi


FEBRUARI


* Berfikiran abstrak.
* Sukakan benda yang realiti dan abstrak.
* Bijak dan pintar
* Berpewatakan yang mudah berubah.
* Mudah menawan orang lain.
* Agak pendiam.
* Pemalu dan rendah diri.
* Jujur dan setia pada segalanya.
* Keras hati untuk mencapai matlamat.
* Tidak suka dikongkong.
* Mudah memberontak apabila dikongkong.
* Suka kegiatan yang lasak.
* Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif.
* Mudah mempamerkan marahnya.
* Tidak suka benda yang remeh-temeh.
* Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya.
* Sangat berani dan suka memberontak.
* Bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya.
* Pemerhatian yang tajam.
* Suka hiburan dan sukan.
* Suka benda yang bersifat seni.
* Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran.
* Berkecenderungan pada benda yang tahyul.
* Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros.
* Belajar untuk mempamerkan emosi


MAC


* Berpesonaliti menarik dan menawan.
* Mudah didampingi.
* Sangat pemalu dan pemendam rasa.
* Sangat baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati.
* Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran.
* Suka pada kedamaian.
* Sangat peka pada orang lain.
* Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain.
* Tidak cepat marah dan sangat amanah.
* Tahu membalas dan mengenang budi.
* Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam.
* Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal.
* Suka berangan-angan.
* Suka melancong.
* Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi.
* Kelam kabut dalam memilih pasangan.
* Suka dengan hiasan rumahtangga.
* Punya bakat seni dalalm bidang muzik.
* Kecenderungan pada benda yang istimewa dan baik.
* Jangan terlalu mengikut selera atau perasaan


APRIL


* Sangat aktif dan dinamik.
* Cepat bertindak membuat keputusan tetapi cepat menyesal.
* Sangat menarik dan pandai menjaga diri.
* Punya daya mental yang sangat kuat.
* Suka diberi perhatian.
* Sangat diplomatik (pandai memujuk ).
* Berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang.
* Sangat berani dan tiada perasaan takut.
* Suka perkara yang mencabar, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah.
* Emosi cepat terusik.
* Cuba kawal perasaan.
* Kecenderungan bersifat pendendam.
* Agresif dan kelam kabut dalam membuat keputusan.
* Kuat daya ingatan.
* Gerak hati yang sangat kuat.
* Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain.
* Berpenyakit disekitar kepala dan dada.
* Sangat cemburu dan terlalu cemburu


MEI


* Keras hati & tegas.
* Kuat semangat & bermotivasi tinggi.
* Pemikiran yang tajam.
* Mudah marah apabila tidak dikawal.
* Pandai menarik hati & perhatian orang lain .
* Perasaan yang amat mendalam.
* Cantik dari segi mental & fizikal.
* Tidak perlu dimotivasikan.
* Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain.
* Mudah dipujuk.
* Bersikap sistematik (otak kiri).
* Suka berangan.
* Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu.
* Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit.
* Daya khayalan yang tinggi.
* Permikiran yang tajam.
* Pandai berdebat.
* Fizikal yang baik.
* Kelemahan sistem pernafasan.
* Suka sastera, seni & muzik serta melancong.
* Tidak berapa suka duduk di rumah.
* Tidak boleh duduk diam.
* Tidak punya ramai anak.
* Rajin dan bersemangat tinggi.
* Agak boros


JUN


* Berfikiran jauh & berwawasan.
* Mudah ditawan kerana sikap baik.
* Berperangai lemah lembut.
* Mudah berubah sikap, perangai, idea dan mood.
* Idea yang terlalu banyak di kepala.
* Bersikap sensitif.
* Mempunyai pemikiran yang aktif (sentiasa berfikir).
* Sukar melakukan sesuatu dengan segera.
* Bersikap suka menangguh-nangguh.
* Bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik.
* Cepat marah & cepat sejuk.
* Suka bercakap & berdebat.
* Suka buat lawak & bergurau.
* Otaknya cerdas berangan-angan.
* Mudah berkawan & pandai berkawan.
* orang yang sangat tertib.
* Pandai mempamerkan sikap.
* Mudah kecil hati.
* Mudah kena selsema.
* Suka berkemas.
* Cepat rasa bosan.
* Sikap terlalu memilih & cerewet.
* Kurang mempamerkan perasaan.
* Lambat untuk sembuh apabila terluka hati.
* Suka pada barang yang berjenama.
* Mudah menjadi eksekutif.
* Kedegilan yang tidak terkawal.
* Sesiapa yang memuji, dianggap musuh. Siapa yang menegur dianggap kawan.


JULAI


* Sangat suka didamping.
* Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki.
* Agak pendiam kecuali dirangsang.
* Ada harga dan maruah diri.
* Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan.
* Mudah dipujuk dan bercakap lurus.
* Sangat menjaga hati orang lain.
* Sangat peramah.
* Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya.
* Berjiwa sentimental.
* Jarang berdendam.
* Mudah memaafkan tapi sukar melupakan.
* Tidak suka benda remeh-temeh.
* Membimbing cara fizikal dan mental.
* Sangat peka, mengambil berat dan mengasihi serta penyayang.
* Layanan yang serupa terhadap semua orang.
* Tinggi daya simpati.
* Pemerhatian yang tajam.
* Suka menilai orang lain melalui pemerhatian.
* Mudah dan rajin belajar.
* Suka muhasabah diri.
* Suka mengenangkan peristiwa atau kawan lama.
* Suka mendiamkan diri.
* Suka duduk di rumah.
* Suka tunggu kawan tapi tak cari kawan.
* Tidak agresif kecuali terpaksa.
* Lemah dari segi kesihatan perut.
* Mudah gemuk kalau tak kawal diet.
* Minta disayangi.
* Mudah terluka hati tapi lambat pulih.
* Terlalu mengambil berat.
* Rajin dalam membuat kerja


OGOS


* Suka berlawak.
* Mudah tertawan padanya.
* Sopan santun dan mengambil berat terhadap orang lain.
* Berani dan tidak tahu takut.
* Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan.
* Pandai memujuk orang lain.
* Terlalu pemurah & bersikap ego.
* Nilai harga diri yang sangat tinggi.
* Dahagakan pujian.
* Semangat juang yang luar biasa.
* Cepat marah & mudah mengamuk.
* Mudah marah apabila cakapnya dilawan.
* Sangat cemburu.
* Daya pemerhatian yang tajam & teliti.
* Cepat berfikir.
* Fikiran yang berdikari.
* Suka memimpin & dipimpin.
* Sifat suka berangan.
* Berbakat dalam seni lukis, hiburan & silat.
* Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk.
* Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit.
* Belajar untuk bertenang.
* Sikap kelam kabut.
* Romantik, pengasih dan penyayang.
* Suka mencari kawan


SEPTEMBER


* Sangat bersopan santun & bertolak ansur.
* Sangat cermat, teliti & teratur.
* Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik.
* Pendiam tapi pandai bercakap.
* Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati.
* Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur.
* Kerja yang dilakukan sangat sempurna.
* Sangat sensitif yang tidak diketahui.
* orang yang banyak berfikir.
* Daya pentaakulan yang baik.
* Otak bijak & mudah belajar.
* Suka mencari maklumat.
* Kawal diri dari terlalu mengkritik.
* Pandai mendorong diri sendiri.
* Mudah memahami orang lain kerana banyak menyimpan rahsia.
* Suka sukan, hiburan & melancong.
* Kurang menunjukkan perasaannya.
* Terluka hatinya sangat lama disimpan.
* Terlalu memilih pasangan.
* Sukakan benda yang luas.
* Bersistematik


OKTOBER


* Suka berbual.
* Suka orang yang sayang padanya.
* Suka ambil jln tengah.
* Sangat menawan & sopan santun.
* Kecantikan luar & dalam.
* Tidak pandai berbohong & berpura-pura.
* Mudah rasa simpati, baik dan mementingkan kawan.
* Sentiasa berkawan.
* Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama.
* Cepat marah.
* Macam pentingkan diri sendiri.
* Tidak menolong orang kecuali diminta.
* Suka melihat dari perspektifnya sendiri.
* Tidak suka terima pandangan orang lain.
* Emosi yang mudah terusik.
* Suka berangan & pandai bercakap.
* Emosi yang kelam kabut.
* Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan).
* Suka melancong, bidang sastera & seni.
* Pengasih, penyayang & lemah lembut.
* Romantik dalam percintaan.
* Mudah terusik hati & cemburu.
* Ambil berat tentang orang lain.
* Suka kegiatan luar.
* orang yang adil.
* Boros & mudah dipengaruhi persekitaran.
* Mudah patah semangat


NOVEMBER


* Banyak idea dalam perkara.
* Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya.
* Berfikiran kehadapan.
* Berfikiran unik dan bijak.
* Penuh dengan idea-idea baru yang luarbiasa.
* Pemikiran yang tajam.
* Daya firasat yang sangat halus dan tinggi.
* Sesuai jadi seorang doktor.
* Cermat dan teliti.
* Personaliti yang dinamik.
* Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia.
* Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra.
* Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran.
* Terlalu degil dan keras hati.
* Apabila berkehendak sesuatu, akan diusahakan sehingga berjaya.
* Tak suka marah kecuali digugat.
* Mudah ambil berat terhadap orang lain.
* Pandai muhasabah diri.
* Cara berfikir yang lain dari orang lain.
* Otak yang sangat tajam.
* Pandai mendorong diri sendiri.
* Tidak hargai pujian.
* Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi apabila berkehendak sesuatu.
* Cuba sampai berjaya.
* Badan yang sasa.
* Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam dan romantik.
* Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang.
* Suka duduk d irumah.
* Sangat rajin dan berkemampuan tinggi.
* Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia.
* Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi.
* Bercita-cita tinggi.
* Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah


DISEMBER


* Sangat setia dan pemurah.
* Bersifat patriotik.
* Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan.
* Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa.
* Bercita-cita tinggi.
* Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi.
* Seronok bila didampingi.
* Suka bercampur dengan orang.
* Suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai.
* Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur.
* Tidak pandai berpura-pura.
* Cepat marah.
* Perangai yang mudah berubah-ubah.
* Tidak ego walaupun harga dirinya sangat tinggi.
* Benci pada kongkongan.
* Suka berlawak.
* Pandai buat lawak dan berfikiran logik


Jadi, dah tahu kan apa personaliti korang tu ? Cuba comment, bulan kelahiran korang ..Nak jugak tahu, korang ni jenis orang yang macam mana ?  hihihi :D

Nisha bulan Ogos ^^

August Fav Book : HIJAB karya Aida Adia

Nisha | 04:15:00 | 1Comments |
 
Rating : ★★★★★!
Tempoh baca untuk habiskan novel : 2 hari!
One word to describe this novel : GEMPAKKKK!


Assalammualaikum semua! Okey, harini Nisha nak buat short entry dengan review novel HIJAB by Aida Adia. First, Nisha pasti yang korang semua tahu nisha memang gilakan cerita seram . Lagi-lagi novel seram. Haa, hampir nak penuh dah almari tu dengan novel seram. Dari Blinks, Fixi dan banyak lagi! Semuanya tersusun kemas. Balik semula, Nisha taknak spoil korang so Nisha hanya akan cerita apa yang Nisha dapat dari novel ni.


  • Watak utama :

Annisa Faiha ,
Okey. Time Nisha baca part depan tu Nisha terus jatuh cinta dengan watak dia ni. Harap sangat-sangat boleh jumpa dia in real life sebab banyak benda akan berlaku dekat dia dalam bab-bab seterusnya. Semua tu buatkan dia lebih kuat. Jadi Nisha nak peluk dia ketat-ketat huhu. Dahtu dia ni jenis anak yang baik dan tidak menyusahkan ibu dan bapa dia.


  • Part paling best dalam novel :

Time Annisa kena culik dalam alam bunian. Time tu rasa macam,


PERGHHH MACAM NI RUPANYA.
WAIT.. SO???
ER..... JAP.. JADINYA DIA NI.... 

Haaa see. Banyak juga plot novel yang telah di twist oleh penulis bagi readers rasa OMAIGOD OMAIGOD haha


  • Part paling annoying/tak syok dalam novel :

Time part si jahat tu muncul. Ya Allah.. kalau boleh macam nak gigit gigit je dia tu! Nisha taknak cerita sangat pasal dia ni sebab Nisha nak korang rasa sendiri macam mana rasanya bila jumpa orang tu huhu


  • Pengajaran :

Pada awalnya, Nisha ingat yang novel ni hanya akan tertumpu pada kes 'hijab' je. Tapi... sebaliknya ada lagi banyak isi-isi tersirat terkandung dalam novel ni. Semuanya berkait rapat dengan Hijab. Ibarat macam HIJAB ni ialah main poin dia la. Huraian2 dia semuanya menjelaskan lagi pasal HIJAB ni dengan kehadiran peristiwa dan adegan yang berlaku dalam novel ni. Haa gitu.

Moral of the story, Nisha dah taknak rasa nak buka hijab lagi. Sumpah seram wooo. Lagi-lagi lepas dapat tahu apa yang dilihat oleh Annisa ni. Bukan tu ja. segala rahsia kita boleh tahu. Nisha memang tak bersedia nak tahu semua rahsia tu dengan terbukanya hijab Nisha nanti. huhu

Tapi serius ah.. Nisha tabik gila dekat orang luar sana yang boleh memanfaatkan kelebihan ni dengan sebaik mungkin. Macam tolong orang.

Nisha pun ada sorang member ni dah terbuka hijab. Nisha ada tanya dia, "should I buka hijab?" Korang nak tahu dia kata apa?


Tak payah. Nanti kau jadi trauma. Pastu terus gila.
Ibu Nisha pulak kata,


Tak perlu. Ustaz-ustaz yang hebat lawan dengan 'benda-benda' tu semua pun demam lepas berlawan, inikan kamu yang takda basic nak hadap 'dorang'..
Ustazah Nisha pulak,


Buat apa nak buka hijab? 'Dorang' semua tu bukannya comel. kalau comel tu lainlah cerita.

hehehe


  • Others :

Novel ni ada sertakan beberapa ayat yang boleh diamalkan untuk lindung diri daripada Sihir dan perkara-perkara yang tidak diingini berlaku. Nisha sendiri rasa benda ni actually sangat berguna sebab kita, readers pun boleh amalkan ayat-ayat tu. Bukan tu je, kita boleh share dengan orang-orang sekeliling yang tersayang.



Antara review lain yang Nisha dapat dari laman goodreads :



So yeah, that's all! Nisha harap korang dapat beli buku ni sebab guarantee best! Kepada yang dah baca, cer komen sikit kat bawah apa yang korang rasa best dalam novel ni. Tapi ingat! Jangan sampaikan spoil orang pulak!! hehe

Harap entry kali ni berguna. Selamat malam semua ^__^



© Copyright 2013 | ALL Right Reserved to Owner. Design With Love by Nurrul.